Hoppa till huvudinnehåll

Idé om att modernisera äldreomsorgen

Några entreprenörer inom dåvarande statsföretaget Procordia fick en idé om att modernisera äldreomsorgen. De skrev en affärsplan för ett företag som skulle erbjuda nya, flexibla lösningar för omsorg i hemmet riktade till äldre. Trots de tuffa förutsättningarna fick de ett första kontrakt om att få utföra hemtjänst i Stocksund i Danderyds kommun.

Idag har Attendo nästan 35 000 medarbetare på över 800 enheter i Sverige, Finland och Danmark. Till oss kommer 30 000 kunder för sina behov av omsorg. Vi är en av branschens ledande aktörer när det gäller kvalitetsarbete och vi får genomgående höga omdömen från kunder, anhöriga och medarbetare.

Attendos ägare

Ursprunget till dagens Attendo kommer ur det helstatliga konglomeratet Procordia, som på 1980-talet drev en mängd olika verksamheter inom bland annat konsumentvaror. Procordia börsnoterades 1987 och under början av 1990-talet sålde staten sina andelar i Procordia. Attendo fick därefter sina första privata ägare i form av Industri Kapital (idag IK Investment Partners).

Mellan 1995 och 2015 har ägarskapet i Attendo vandrat via de två serviceföretagen Sodexo och TeleLarm Care, till Bridgepoint och sedan tillbaka till IK Investment Partners.

Under dessa år erbjöds vissa anställda och chefer i Attendo att köpa aktier och bli delägare, vilket lade grunden till Attendos breda ägande bland ledning och medarbetare.

2015 valde IK Investment Partners att börsnotera Attendo, varvid en grupp ankarinvesterare med Nordstjernan i spetsen klev in som huvudägare i Attendo. Attendo är sedan dess noterat på NasdaqOMX i Stockholm.

Aktuell ägarbild finns här

Tidslinje över Attendos ägare

1985-1992: Statsägda Procordia är den första ägaren och bildar Procordia Service. Det blir starten på en modern koncern inom trygghet, omsorg och service.

1993-1994: Dåtidens Attendo privatiseras och Industri Kapital tar över ägandet. Koncernen utvecklas med flera tjänster riktade mot äldreomsorg.

1995-2000: Franska serviceföretaget Sodexho köper det som senare blev Attendo. Koncernens service- och bemanningstjänster utvecklades.

2000-2005: Gustaf Douglas och Melker Schörling, via bolaget TeleLarm Care som var en viktig pusselbit i grundandet av Attendo, tar över som ägare. Under början av denna period sker namnbytet till Attendo och kvalitetskoncepten utvecklas.

2005-2006: Bridgepoint förvärvar och utvecklar Attendo till ett renodlat vård- och omsorgsföretag, genom att trygghetslarm och larmmottagningsverksamheten säljs.

2007-2015: IK Investment Partners (f.d. Industri Kapital) köper tillbaka Attendo och fokuserar på att expandera verksamheten i Norden, bl a genom att förvärva MedOne i Finland.

2015: Attendo börsnoteras i november 2015 på NasdaqOMX i Stockholm. I samband med börsnoteringen kliver fem ankarinvesterare in som huvudägare – Nordstjernan, Carve, Robur, Didner & Gerge samt ELO.

Milstolpar

1985: Företaget grundas som Svensk Hemservice AB

1988: Första kontraktet i Stocksund.

1992: Första kontraktet utanför Stockholm.

1994: Svensk Hemservice köps upp och blir Partena Care

1996: Partena Care får kontrakt i Danmark

2001: Partena care byter namn till Attendo

2004: Attendo förvärvar Capio Omsorg, som bland annat äger Bure Helse i Norge

2007: Attendo etableras i Finland genom samgående med MedOne

2015: Attendo noteras på Nasdaq Stockholmsbörsen

2018: Förvärv av Mikeva breddar erbjudandet inom socialpsykiatri i Finland

2022: Attendo breddar erbjudande inom familjehem, rehabilitering, rekrytering och måltidsservice 

2024: Attendo förvärvar Team Olivia omsorg och blir därmed en ledande aktör inom högspecialiserad funktionsomsorg samt individ- och familjeomsorg i Sverige.