- Attendo com
- Hållbarhet
Hållbarhet
Attendos affärsstrategi bygger på värdeskapande i flera led – för våra intressenter, för samhället och för våra aktieägare. Vi har etablerat tre långsiktiga mål som konkretiserar vårt arbete och gör vårt värdeskapande mätbart.
Vision, uppdrag och värderingar
Attendos vision är att ge bättre omsorg till fler. Visionen pekar ut den övergripande färdriktningen för vår verksamhet, men också för det värde vi skapar för våra intressenter och för samhället som helhet. Den inrymmer den dubbla ambitionen som funnits i vårt företag allt sedan det grundades för 40 år sedan – att kontinuerligt förbättra omsorgen i vår verksamhet och sprida den så att den kommer fler till del.
För att göra visionen levande i det dagliga omsorgsarbetet har vi i över 20 år arbetat med ett konkret och tydligt uppdrag – att stärka individen. Med utgångspunkt i varje enskild människas unika behov och önskemål vill vi se, stödja och stärka varje person till ett självständigt och meningsfullt liv. Uppdraget utgår från vår övertygelse om att varje person vill fortsätta att vara den hon är och bestämma över sitt liv – oavsett vilka omsorgsbehov man har.
En god omsorg tar sin utgångspunkt i varje möte och varje insats som våra medarbetare utför. Därför arbetar vi värderingsdrivet för att våra tre värderingar – omtanke, engagemang och kompetens – ska genomsyra allt vi gör. Värderingsarbetet i Attendo hålls levande genom återkommande aktiviteter i våra verksamheter. Värderingarna blir därmed också en central del av hur vi bemöter våra intressenter och hur vi utformar våra insatser.
Långsiktiga mål som mäts och följs upp
För att ta oss närmare vår vision arbetar Attendo för att uppnå tre långsiktiga mål. Målen beskriver en önskvärd långsiktig position, och kopplar dels till centrala fokusområden för hur vi utvecklar vår verksamhet på kort till medellång sikt, dels till ett antal mätbara nyckeltal som redovisas löpande i kvartalsrapporter och årsredovisningar (se sidan 18).
Attendos långsiktiga mål
Att vara det främsta valet för kunder och närstående, medarbetare och beställare
Genom att vara det främsta valet för kunder och närstående, medarbetare och beställare säkerställer vi att vi driver en uppskattad verksamhet som vinner förtroende från fler och lockar till sig de bästa medarbetarna. Det ställer krav på oss att utveckla ett nära partnerskap med kunder och närstående, ge stöd till
våra medarbetare och ligga i framkant av utvecklingen när det gäller såväl kvalitet, arbetssätt och verktyg som tillgången till omsorg på de marknader vi verkar.
Att vara en självklar och bärande del av samhället
Ett fungerande välfärdssamhälle bygger på att människor med behov kan lita på att de får hjälp och stöd om de av något skäl inte klarar sig själva. Attendo strävar efter ett nära partnerskap med offentliga beställare, där vi förutser, identifierar och svarar upp på förändrade behov. Vi vill leda utvecklingen av omsorgen mot framtiden, med nya effektiva arbetssätt och medarbetare som har rätt verktyg och rätt kompetens för uppgiften. Vi vill ses som en självklar och bärande del av samhället.
Att uppnå en hållbar och lönsam tillväxt
En god och stabil ekonomi lägger grunden för en omsorgsverksamhet som kan ta långsiktigt ansvar. Det ger förutsättningar inte bara för att driva den dagliga verksamheten på ett hållbart sätt, utan också för att kunna göra nödvändiga investeringar i kvalitet, ny teknik och ny kapacitet. Med stabila överskott är det
också möjligt att ge avkastning till Attendos aktieägare.

Hållbarhetsrapport 2024
Attendos affärsstrategi och de långsiktiga målen är basen för hur Attendo arbetar med social och miljömässig påverkan, liksom med ansvaret som kommer med att vara ett stort företag.
Vårt arbete med att nå målen att vara det främsta valet för kunder och närstående, medarbetare och beställare samt att vara en självklar och bärande del av samhället, reflekterar vår sociala påverkan och vårt bidrag till en positiv utveckling. Detta är också Attendos viktigaste fokus. Hur vi arbetar med hållbarhet redovisas i förvaltningsberättelsen på sidan 34–69.